19 tammikuuta 2010

TANGO


Varmat askeleet. Noudatat ohjetta pilkulleen. Tiheys on just eikä melkein, jälki on tasaista ja tulos on juuri niin kuin suunnittelija ja sinä olette ajatelleet. Käytät mielelläsi ohjeessa suositeltua lankaa. Olet varma neuloja eikä tuotoksistasi voi muuta sanoa kuin että ovat todella hyvin tehtyjä.

3 kommenttia:

 1. Ilmoittaudun mukaan! Ja tango on ehdottomasti minun lajini - niin yllättynyt kuin siitä itse olenkin. Olen elätellyt kuvitelmia huolettomasta taiteellisuudestani, kyvyistäni soveltaa ja piittaamattomuudestani säännöistä, mutta luettuani kaikkien tanssityylien kuvaukset, ainoa joka tuntui osuvan maaliin, oli tango.

  Tiheys ei suinkaan aina ole (ollut) aivan pilkulleen, mutta olen treenannut neulontatekniikkaani pitkään koittaen saada sen vastaamaan yleisimpiä neuletiheyksiä, ja sellaiseksi se on lopulta hioutunutkin. En jaksa enää tehdä mallitilkkuja, sillä tiedän, että käsiala täsmää. Tarkistelen tiheyttä silti aina matkan varrella ihan vain voidakseni tyytyväisenä todeta sen olevan juuri niin kuin pitääkin.

  Pyrin käyttämään ohjeissa suositeltuja lankoja, tai lankaa, joka on lähes täsmälleen saman vahvuista. Kun joskus langan metrit ja grammat eivät ole täysin yhtenevät ohjeessa suositellun kanssa, olen hyvin huolissani koko neuleen etenemisen ajan. Olen varma, että jotain menee ratkaisevasti pieleen. (Ja sehän on peruuttamaton katastrofi!)

  Käsialaani on kehuttu erityisen siistiksi, eikä siinä mitään valittamista yleensä olekaan. Neulon pikkutarkasti ohjeita noudattaen, ja jos kohtaan tilanteen, jossa ohje ei aukene, luen sitä läpi uudestaan ja uudestaan, mahdollisesti googlea apua käyttäen, kunnes viimeinkin tajuan, mistä on kyse. Rajatonta turhautumista seuraa ihana valaistumisen tunne. Jollei josku seuraisi... niin, en tiedä, ehkä neulomiseni loppuisivat sitten siihen.

  Rakastan neulekaavioita. Sanalliset ohjeetkin menettelevät, mutta kaaviot ovat parhaita.Tuntuu niin mukavalta seurata niitä ruutu ruudulta, silmukka silmukalta. Mutta olen ehkä turhankin orjallinen niiden kanssa. Olen jopa neulonut palmikkokuviota seuraten virheellistä kaaviota ja ihmetellyt, miksi palmikkoni eivät näytä lainkaan palmikoilta. Ohjeet tuntuivat minusta järjettömiltä, olin kuvitellut, että olisi järkevämpiäkin tapoja ilmaista sama, mutta jatkoin silti. Lopulta, kun olin tahkonnut eteenpäin jo pitkään ja epäilykseni olivat kasvaneet kohtalaisen suuriksi, etsiydyin netin ääreen selvittelemään asiaa. Ja vasta kun viralliselta taholta sain tiedon kaavion merkkien virheellisyydestä annoin myöten ja purin koko työn aloittaakseni alusta.

  Kyllä minä mielestäni ajattelen omillakin aivoillani, mutta olen silti hyvin tarkka ja hyvin auktoriteettiuskoinen suhteessa neuleohjeisiin. Ja olen hyvin vihainen virheellisistä ohjeista. Mutta kun ohje on vain selvä, etenen varmoin askelin ja saavutun juuri halutunlaisen lopputuloksen. Ainoastaan päättely on heikko kohtani...

  Sähköpostiosoitteeni on meflen@yahoo.com ja blogini osoite http://meflen.vuodatus.net/

  VastaaPoista
 2. Ilmoittaudun myös!
  Lueskelin lajeja ja tämä tuntui oikealta. Muista on joitain piirteitä, kuten se että pidän sukkien neulomisesta, ja että rakastan pitsikuvioita neuleissa, mutta tässä osui kaikki kohdilleen.

  Tavoitteeni on ollut avartaa repertuaaria, mutta useimmiten löydän valmiin mallin esim. ravelryn loputtomasta valikoimasta, joten en jaksa keksiä pyörää uudestaan. Lisäksi haluan tietää, mitä olen toteuttamassa. Voin pidentää paidan helmaa tai hihoja, mutta perusajatus säilyy aina malleissa.
  Luovuuteni jotenkin aina katoaa, kun aloitan uuden neuleen. Vaikka olen suunnitellut muokkaavani sitä, en jotenkin jaksa jalostaa ajatusta niin pitkälle, että toteuttaisin sen.

  Mitä langan valintaan tulee, pyrin aina hankkimaan mahdollisimman samanlaisen langan, jos alkuperäinen ei ole saatavilla tai liian kallis opiskelijabudjetille. Kuten tähän lajiin edellinen ilmoittajakin totesi, että jos tiheys on väärä, olen pienessä paniikissa valmiin työn sopivuudesta, varsinkin paitojen suhteen. Kirkkaita värejä tulee harvoin käytettyä kuin tehostevärinä. Kirkkaat villasukat voi pukea ainoastaan hillittyjen värien kanssa jne. Jotenkin sopii tähän kuvaan: tangomaista jäykkyyttä ja harmonista kokonaisuutta.

  Neulomisjälkeni on myös tasaista ja varsin standardien mukaista, sillä harvoin joudun ottamaan eri puikkokoon kuin ohjeessa lukee. Jälki on myös tasaista, enkä voisi pitää epäsiististi neulottua vaatetta ylläni, saati antaa lahjaksi muille.

  Jotenkin neulomistyylini kuvastaa minua muutenkin oikein hyvin. Löydän näitä piirteitä itsestäni tuon tuosta:)

  Blogini löytyy osoitteesta http://sukeltelualankakasoissa.blogspot.com/

  ja s.posti on minna-mari.makinen@uta.fi

  VastaaPoista
 3. Minä ilmoittaudun myös mukaan!

  Musiikillisesti olisin kovasti halunnut tuohon Heavy metal -ryhmään, mut neulomuksellisesti (tai jotain) kuulun ehdottomasti Tangon taitajiin! Meinasi iskeä epätoivo, kun lueskelin noiden muiden ryhmien kuvauksia, mutta tämä sopi mulle kuin nyrkki silmään!

  Aloin aktiivisesti neulomaan vasta muutamia vuosia sitten. Vaikka opin neulomaan nuorena ja olen aina tykännyt käsitöistä, niin jossain vaiheessa kaikki käsillä tekeminen vain jäi. Yhden neulekonekurssin kävin jopa kansalaisopistossa lukioaikoina. Mutta sitten eräänä päivänä bongasin jostain Yhteishyvä-lehdestä jonkun kivan neulemallin ja suunnistin samalta istumalta keskustaan ostamaan langat (ja puikot). Ja siitä kaikki sitten lähtikin. Paljastui, että kaksi hyvää kaverianikin harrasti paljon neulomista, ja apuja tuli sieltä suunnalta paljon. Vuosien aikana onkin taitoni kehittyneet huimasti, samoin kuin maku mallien ja lankojen ja välineiden suhteen. :)

  Mutta koska olen vielä sen verran "nuori" neuloja, noudatan mielelläni ohjeita orjallisesti. En vielä luota omiin taitoihini sen vertaa, että osaisin muokata ohjeita, ja saada näin vielä paremman lopputuloksen. Ei, sen sijaan valitsen hyvin tehdyt neuleohjeet ja teen täysin niiden mukaisesti. Langan saatan vaihtaa toiseen, mutta senkin vahvuuden täytyy olla lähellä ohjeessa käytettyä lankaa. Muuten neuleesta vaan tulee väärän kokoinen. Mallitilkut, mitä ne on? Vaikka matematiikka ei muuten tuota minulle ongelmia, on neulematematiikka jotain todella hankalaa. :)

  Kun ohje on hyvin tehty, ja lankakin lähellä oikeaa tai jopa sama, tulee lopputuloksesta siisti. Ainakin työkaverit kehuu.. :)

  Ravelrystä minut löytää nimellä rust, blogi löytyy osoitteesta http://rustyarn.blogspot.com/ ja sposti on rmarppe@gmail.com.
  Blogin päivitys on taas vähän jäänyt.. Osaksi siksi, että kamerani temppuilee, joten monet projektit on jääneet kuvaamatta. Mutta tästä haasteesta inspiroituneena aion päivittää blogini heti tänään!

  VastaaPoista